de werkdag van onze voorman
de dag van:

de werkdag van onze voorman

Staalbouwers snel en op tijd voorzien van perfect op maat gezaagde balken. Daar komt heel wat bij kijken! Teamleider Dick Hoeke is de man die ervoor zorgt dat iedereen de dag soepel en veilig doorkomt. Kijk met hem mee in de productiehal!

Op het moment dat de meeste Vlietjonge chauffeurs zwaarbepakt het terrein afrijden, begint de dag voor Dick Hoeke. Het is 05.00 uur. De enkele chauffeur die nog achter is gebleven, zoekt hem op: die heeft ongetwijfeld een vraag over de papieren of de lading.

Dick: “Dat is typisch voor mijn werk. Mijn dag bestaat uit het bedenken van oplossingen voor situaties waarin het net even anders loopt dan gedacht of gepland. De kunst is om dan de kansen en mogelijkheden te zien. Dat is ook precies wat ik leuk vind: elke dag heeft zijn eigen uitdagingen.”

Die uitdagingen bestaan uit van alles en nog wat. Een planning die op het laatste moment moet worden omgegooid omdat werknemers ziek zijn, klachten verhelpen, calamiteiten bespreken in het managementteam of de productiehal in om de jongens te helpen met problemen of vragen over orders.

Op schema

De afdeling van Dick bewerkt balken van 6 tot 24 meter die makkelijk een paar duizend kilo wegen. ’s Ochtends is bepaald hoeveel zaagsnedes zijn team kan doen, en gedurende de dag houdt hij in de gaten of ze op schema lopen. Er mogen geen fouten gemaakt worden: “Ik ben ook BHV’er, dus ik ben er om meerdere redenen bij gebaat dat het allemaal goed gaat.”

Wanneer in de productiehal alles loopt, neemt Dick contact op met verkopers en de buitendienst om te overleggen over orders en het boeken van projecten. Wat voor materiaal moet er ingekocht worden en wat is wel of niet mogelijk?

Betrouwbaar

“Je wilt dingen zo goed mogelijk inschatten en geen fouten maken. Het doel is dat klanten  hun op maat gemaakte producten zo snel mogelijk geleverd krijgen, maar soms lukt het niet. En ook wij kunnen fouten maken. Die proberen we dan zo snel mogelijk te herstellen. Je kunt niet perfect zijn, maar wel betrouwbaar.”

Na een dag werk heeft de afdeling van Dick zo’n 150 ton staal langs zien komen. Het is bijna 16.00 uur: tijd voor de avondploeg. De assistent-teamleider neemt het werk over en rapporteert ’s nachts via WhatsApp wat er zoal gebeurt. De volgende dag brengt voor Dick ongetwijfeld een nieuwe portie uitdagingen om opgelost te worden.